Twentymom.nl
Kind Voeding

Is kinderthee een goed alternatief voor ranja?

Je kindje leren eten en drinken is voor zowel je kind als jou als ouder een ware ontdekkingstocht. Van tevoren bedenk je vaak een heel plan met zelfgemaakte hapjes en het alleen laten drinken van water of thee, maar al snel zul je zien dat je kindje zijn of haar voorkeuren gaat ontwikkelen en je wellicht enkele idealen moet loslaten.

* deze blogpost bevat een opgestuurd product als onderdeel van een samenwerking

Van water en thee over op diksap

Ik gaf in de eerste maanden bijvoorbeeld uitsluitend water en thee, maar nadat de plasluiers aanzienlijk minder werden maakte ik me toch wat zorgen. In de loop van de tijd zullen de melkvoedingen zich afbouwen, maar zal er op andere momenten toch wat vocht in moeten. De keus om dan toch maar wat diksap te geven zodat er in ieder geval beter gedronken zou worden was snel gemaakt. Thee kan over het algemeen wat bitter zijn en water wat smaakloos en na de mierzoete borstvoeding leek het me vrij logisch dat hem dat iets minder kon bekoren. Geen ramp, dacht ik. Liever volle luiers dan een uitdrogende dreumes.

Zo stapte ik van mijn eigen water en thee ideaal af. Niet wetende dat er op veel kinderdagverblijven en ook basisscholen er een beleid gehanteerd wordt van alleen water en thee, en dat het binnenkrijgen van voldoende drinken op den duur weer voor een klein probleem zou gaan zorgen. Uiteindelijk zat ik thuis zelfs met mijn handen in het haar, omdat het moeten drinken blijkbaar als niet leuk werd ervaren en zelfs een glaasje melk of aanmaak werd geweigerd. Shit. Alleen omdat hij op zijn kinderdagverblijf niets anders krijgt, wordt er thuis ook steeds slechter gedronken. Inmiddels zijn we die fase ook voorbij en lust de peuter thee, al is hij wel kieskeurig. Bepaalde smaakjes kunnen hem bekoren, andere laat hij staan en vaak moet er wel een scheut melk bij. Of honing. En bovendien drinkt hij ook ineens water, weliswaar uitsluitend uit een petflesje met een Woezel en Pip etiket erop. Maar hé, de kindermarketing doet zijn werk.

Cupkes Kinderthee

We mochten als onderdeel van het Cupkes Testteam een nieuwe smaak kinderthee testen van Cupkes. In deze webshop zijn lekkere maar bovenal leuke theesmaakjes verkrijgbaar zonder cafeïne en theïne. De nieuwste smaak heet de Popcorn party thee, die natuurlijk geproefd moest worden met een bakje zelfgemaakte popcorn. De eerste reactie? “Dit is niet mijn thee!” en daarna wilde hij hem dan ook niet meer opdrinken en ging hij er uiteraard met het bakje popcorn vandoor. Daarna heb ik hem koud nog een keer aangeboden, waarop ik de reactie kreeg dat het een beetje gekke ranja is. Hij nam een paar slokken en vroeg daarna om de gewone “paarse” (want paarse fles) ranja. Persoonlijk vind ik hem koud nog lekkerder en lijkt deze thee qua smaak een prima alternatief voor ranja, tenzij je een fijnproevertje hebt. Onze Melle is helaas niet te foppen met koude thee als ranja en ook voor de warme popcornthee liep hij niet warm. Daarna gaf hij ook nog eerlijk toe dat hij mijn thee eigenlijk lekkerder vond en dronk hij daar uiteindelijk flink wat van op. Dus in het vervolg krijgt hij de Happy Friday thee die ik voor mezelf gekregen had, en bewaar ik de popcornthee voor komende zomer om met een ijsklontje erin op te kunnen drinken.

Overigens gaat er nog vaker een beker ranja naar binnen dan een beker thee. Al zitten we nu wel steeds vaker aan tafel met thee en een stuk fruit of koekje.

Kinderthee een alternatief voor ranja?

Kinderthee kan dus een prima alternatief zijn voor ranja, maar niet alle kindjes zullen alle theesmaken kunnen waarderen. Thee kan een vrij bittere smaak hebben en die is meestal niet favoriet bij kinderen. De meeste smaken kinderthee zijn dan ook zo gemaakt om geen al te bittere of sterke smaak te hebben, en dat komt voornamelijk omdat de meeste kinderthee niet gemaakt wordt van thee(bladeren), maar met name van kruiden en vruchten. Je zou dus kunnen zeggen dat kinderthee eigenlijk geen thee is. Voordeel hiervan is dat kinderthee vrij is van theïne en cafeïne en dat het een goede vervanger zou kunnen zijn voor ranja en diksap.
Een nadeel van veel kinderthee is echter dat ze toevoegingen hebben als suikers en al dan niet natuurlijke aroma’s. In veel van deze theesoorten wordt suiker toegevoegd onder de noemer aroma om bij te dragen aan een zoetere smaak. Zelfs de naam “natuurlijke aroma” kan misleidend zijn, want ook suiker is een natuurlijk product.

Een blik in de zakken thee van Cupkes laat zien dat er echte stukjes gedroogd fruit in zitten, maar ook op de ingrediëntenlijst staat dat er natuurlijke aroma’s in zitten. Ondanks dat ik zelf de voordelen van thee ten opzichte van ranja wel zie, wil ik ook laten zien dat ook kinderthee niet 100% heilig is, of hoeft te zijn. Het is uiteindelijk vooral aan jezelf om hier een mening over te vormen.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.