Twentymom.nl
Kind

Ssst! De Tijger slaapt! – Voorleesdagen 2018

Het is januari 2017 als ik op een dag Melle ophaal van de opvang en hij me iets duidelijk probeert te maken. Hij wijst naar een poster op de muur en roept dingen in het wilde weg waarvan ik geen idee heb wat hij bedoelt. Tot zijn leidster in ons gesprek inbreekt en voor verduidelijking zorgt. Mijn zoon wil me vertellen over het verhaal dat hij die dag gehoord heeft, van Boy en de papa van Boy en een ‘walsis’ die aan is gespoeld op het strand.

De Kleine Walvis

De Kleine Walvis

Het zijn die week de Nationale Voorleesdagen en mijn lieve peuter beleeft het thema rondom het boek ‘De Kleine Walvis’ – het boek dat in 2017 als prentenboek van het jaar centraal stond tijdens de voorleesdagen – volop mee. Op zijn opvang hebben ze die week allerlei activiteiten rondom het boek bedacht en in zijn lokaal en op de gang hangen posters van het boek. En daar werden we dagelijks door hem op geattendeerd. Hij blijkt zo gek op het verhaal te zijn dat ik besluit om de mini-versie van het boek voor hem te kopen en die als cadeautje aan hem te geven. Hij is helemaal door het dolle heen dat hij de ‘walsis’, zoals hij het boekje heel lang heeft genoemd, nu ook thuis heeft. Sindsdien is het boek ontelbaar vaak voorgelezen en staat hij nog steeds prominent tussen zijn favoriete boeken op zijn boekenplankje naast zijn bed.

Ssst! De tijger slaapt!

Afgelopen woensdag 24 januari werden de Nationale Voorleesdagen van 2018 ingeluid met het voorleesontbijt. Dit jaar heeft het boek ‘Ssst! De tijger slaapt’ van Britta Treckentrup als prentenboek van het jaar 2018 de sleutelrol tijdens de voorleesdagen. Het leek dit jaar minder te spelen bij onze peuter, wat waarschijnlijk het gevolg is van het feit dat hij nu minder dagen op de opvang is dan vorig jaar. Tot we afgelopen zaterdag in de bibliotheek kwamen en het boek werd voorgelezen. Hij vertelde dat hij het verhaal ook al op schooltje had gehoord en luisterde aandachtig naar het verhaal. Na afloop wilde hij het boek al graag mee naar huis nemen wat helaas niet kon, maar als troost kreeg hij een nieuw lidmaatschap bij de bibliotheek Drenthe en een tijgerknuffel cadeau.
Inmiddels zijn we een paar dagen verder en heb ik hem zijn geheugen en rijke fantasie al zien botvieren op de knuffel. Hele toneelstukjes voert hij er mee op en opnieuw is het zo leuk om te zien hoe hij helemaal in het verhaal opgaat. ‘Nee ssst mama, de tijger slaapt!’ is al voorbij gekomen als reactie een vraag aan de peuter of hij zijn speelgoed even op wilde ruimen. Vanmiddag kwam hij ineens met de tijgerknuffel naast me op de bank zitten terwijl hij mij mededeelde dat hij het tijgerboekje graag wilde. ‘Heel graag mama’. Je snapt dat een dezer dagen ook de mini-versie van dit boekje zal mogen schitteren op zijn boekenplankje, zodat we ook dit verhaal tot in den treure kunnen gaan voorlezen.

Onze favorieten

Onze zoon is rijkelijk bedeeld als het om zijn boekencollectie gaat. In de woonkamer staat een kastje vol met kinderboekjes en op zijn slaapkamer heeft hij vier boekenplankjes waar zijn absolute favorieten op staan. De Kleine Walvis heeft hier dus zijn plekje gekregen, naast het boekje Over de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Het boek Poep op de stoep mag ook niet missen, want alles wat over poep gaat is goed. Ook een absolute favoriet die we samen uit de kringloopwinkel gevist hebben is het Spaanse boek Roro el Rugidos dat over een draakje gaat. De boeken van Jochem Meijer over De Gorgels zijn ook helemaal fantastisch, al was het alleen maar omdat de boeken over een jongetje dat Melle heet gaan en hij zichzelf goed met het jongetje kan identificeren.

Verder zijn we ook fan van de boeken die meerdere korte verhaaltjes bevatten. Het Stoute-dingen boekVrolijke verhaaltjes voor het slapengaanFeestelijke verhaaltjes voor het slapengaan en Het Hiep hiep hoera boek van Marianne Busscher en Ron Schröder doen het hier erg goed. Zo af en toe pakken we ook Jip en Janneke erbij, omdat hier erg leuke verhaaltjes in zitten die vaak goed aansluiten bij dingen die we meemaken of andere gebeurtenissen.

De Nationale Voorleesdagen 2018

De Nationale Voorleesdagen is een initiatief van de Stichting Lezen en vindt plaats van 24 januari t/m 3 februari 2018. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Jaarlijks worden 10 prentenboeken verkozen tot de TopTien prentenboeken die tijdens deze week extra onder de aandacht gebracht zullen worden. De criteria waaraan deze prentenboeken moeten voldoen zijn dat het boek een goed verhaal bevat en aantrekkelijke illustraties heeft en daarnaast voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en kleuters. Hieronder een overzicht van de TopTien van 2018.

Het is leuk om te merken dat, ondanks dat wij vrij fanatieke voorlezers zijn, de Nationale Voorleesdagen het beoogde effect hebben op onze peuterzoon. En ik moet zeggen dat ik het zelf ook leuk vind om er een traditie van te maken om ieder jaar de mini-editie van het Prentenboek van het jaar aan te schaffen (voor €4,95) tijdens de Nationale Voorleesdagen.

En om af te sluiten, nog een leuke tip: op vertoon van de mini-editie van ‘Ssst! De tijger slaapt’ kun je op zaterdag 3 februari 2018 gratis naar Burgers Zoo in Arnhem (Actievoorwaarden). 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.