Twentymom.nl
Mama Moederschap

Wat fijn dat je jezelf bent gebleven!

Wat iedereen voor waar kan aannemen is dat het krijgen van een kindje voor een grote verandering in je leven zorgt. En iedereen wil dan ook vaak heel erg graag weten hoe het nou is om moeder te zijn en of je jezelf kunt blijven in het moederschap. En hoeveel dagen per week ik in pyjamabroek in huis zit. Want zo gaat dat toch als je moeder wordt?

Het moederschap betekent inderdaad veel veranderingen. Er is vanaf nu iemand nog jaren afhankelijk van mij en daarmee ben ik ook weer een stuk afhankelijker geworden van de mensen om me heen. Nooit meer even spontaan de stad in, want daar gaat een hoop organisatie aan vooraf. Een veelgestelde vraag is dan ook of ik nog wel eens ga stappen. Mijn antwoord is dan dat ik ongeveer nog even vaak als tijdens mijn studententijd ga stappen, en dat is bijna nooit. De frequentie van die ‘bijna nooit’ is overigens wel iets minder geworden. Maar toch wel fijn dat ik ondanks dat toch wel een beetje mezelf kan zijn hè.

Dat is iets dat ik veel te horen krijg. Het schijnt namelijk best wel belangrijk te zijn dat je niet in een moeke verandert, maar dat je toch zo goed mogelijk probeert om in je oude gewoonten te blijven hangen. Dat betekent dat er mensen zijn die van mij verwachten dat ik toch minstens eens per maand in de kroeg sta te hossen en krampachtig vast probeer te houden aan hoe ‘het’ was. Of aan hoe zij denken dat het was.
Maar daar heb ik helemaal niet voor gekozen, ik wilde een leven met Melle en accepteerde alle veranderingen die dat met zich mee zou brengen.

Je kunt niet meer egoïstisch zijn en constant kiezen voor jezelf, want je hebt rekening te houden met je kindje. Bij gebrek aan permanente oppas zul je dus toch echt helemaal zelf voor je kind moeten zorgen! Dus ook al heb je een oppasmeisje ingehuurd ’s avonds, dan nog ben je in de ochtend gewoon weer verantwoordelijk voor je kind. Ik vind het zelf bijvoorbeeld niks meer waard om tot diep in de nacht te gaan staan feesten en vroeg in de ochtend weer wakker gemaakt te worden door Melle die mijn zorg nodig heeft terwijl ik lam lig met een dikke kater. Tenminste, niet wekelijks of maandelijks.

Daarbij vind ik het jammer dat er mensen zijn die vinden dat ik veranderd ben doordat ik bijvoorbeeld niet meer zo vaak naar feestjes ga, of dat ik minder kleding voor mezelf shop en het zelfs leuker vind om iets voor Melle te kopen dan voor mezelf. (Ik zorg nog iedere dag even goed voor mezelf en zorg dat ik er verzorgd uit zie – ook onderdeel van de uitspraak dat het fijn is dat ik nog een beetje mezelf ben gebleven en niet dagenlang in slobberende pyjamabroeken rondloop). Of dat ik niet kan afspreken op een bepaald tijdstip omdat Melle dan op bed ligt voor zijn middagdutje. Alles is veranderd afgelopen jaar. Mijn mindset, prioriteiten, verantwoordelijkheden, dagindeling, behoeften, maar echt alles. Maar dat heeft meer met de situatie te maken dan met mezelf, toch? Ik ben nog steeds Jennifer. En oké, ik heb ook heus wel eens een pyjamadag. 😉

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.