Twentymom.nl
Moederschap Zwanger

Zwanger & studeren

Al vanaf het begin staat dit onderwerp op het lijstje met dingen waar ik graag nog over wil schrijven en met de week wordt dit onderwerp weer verder verschoven, want échte belemmeringen van mijn zwangerschap heb ik nog niet ondervonden. Ik ga nog steeds naar de colleges net als iedere student en weet het zwanger zijn en studeren gewoon goed te combineren. Maar, ik kan je wel wat vertellen over de dingen die inmiddels wel in mijn gedachten zijn gepasseerd.

Deadlinestress

Ik heb misschien nu de mazzel dat ik slechts één vak af moet sluiten met een tentamen (daar moet je immers fysiek aanwezig zijn .. tien dagen na je uitgerekende datum pleaseshootmenow) maar dat betekent wel dat de andere vakken op een andere manier afgesloten moeten worden. Ik volg op dit moment namelijk ook twee onderzoeksvakken die beiden eindigen met een onderzoeksverslag. De deadlines liggen allebei rond 19 januari, maar doordat ik mijn eigen werktempo kan bepalen is voor mij het streven om voor Kerst de eerste versie in te leveren. Dit betekent dat de werkdruk wat groter is en ik een beroep moet doen op mijn zelfdiscipline.

Tentamendata liggen vast

Er is dus wel één tentamen dat ik moet maken, namelijk op 29 januari. Laat ik dat maar even uit mijn hoofd zetten. Tentamendata worden niet verplaatst en houden geen rekening met een eventuele aanwezige zwangere die op knappen staat of zojuist ontploft is. Worst case scenario is wel dat de baby besluit om wat langer te blijven zitten, ik wel ga studeren voor het tentamen en de baby besluit dat de nieuwste Grote Oceaan in de tentamenzaal thuishoort.

Geen écht zwangerschapsverlof

Wat echt de grootste illusie is, is dat studenten ook een verlofperiode krijgen. Je kunt best vanaf week 36 thuis gaan zitten, maar de vakken gaan gewoon door. Volgend jaar een nieuwe kans. Uitloop die je oploopt door de zwangerschap en mogelijke complicaties kan uit een speciaal potje worden vergoed (afstudeersteun heet dat geloof ik), dus in dat opzicht word je wel gecompenseerd. Dit geldt wel alleen voor de zwangere.
Qua verlofperiode heeft onze knul wel een aardige planning weten te maken, want op het moment dat de Kerstvakantie begint ben ik 36 weken zwanger en ben ik sowieso twee weken vrij en tot eind januari zijn er geen colleges of tentamens. Maar half februari begint het nieuwe semester wel weer en zal ik mijn scriptie op poten moeten zetten…

Presenteren krijgt ineens een nieuwe dimensie

Want in plaats van dat iedereen aandachtig naar je verhaal zit te luisteren of naar je powerpointpresentatie zit te kijken zijn er een paar ogen non-stop op je buik gericht omdat iemand besluit dat het time to party is.

Collegezalen hebben geen loungebanken

Met een beetje pech zit je zelfs drie uur lang in de oudste collegezaal op de hardste houten stoeltjes die je ooit gezien hebt. Of moet je vier trappen op in een gebouw zonder lift om bij je college te komen. Laat ik zo zeggen, zo lang je de nieuwe koningin niet bent (ook al voel je je wel zo) heb je maar te slikken wat je wordt aangeboden.

Mijn baby knuffelt graag met mijn blaas

Het is natuurlijk hondsirritant om honderd keer per uur naar het toilet te moeten, laat staan dat je met de misselijkheid in het eerste trimester hebt moeten dealen (gelukkig heb ik hier dus nooit last van gehad), niet alleen voor jezelf maar ook voor de docent en je medestudenten. Ik zorg dat ik altijd zo dicht mogelijk bij de deur zit, zodat ik iedereen zo min mogelijk tot last ben als ik naar het toilet moet. Je plas ophouden is absoluut niet goed tijdens je zwangerschap en ik wil heel graag voorkomen dat ik nogmaals een blaasontsteking krijg. Het kan irritant zijn als je onmogelijk vaak naar het toilet moet, omdat je dan telkens stukken uitleg mist als je bezoekje niet tijdens de pauze valt. Gelukkig heb ik ook hier maar minimaal last van en is het nog maar één keer voorgekomen dat ik écht MOEST. Hopelijk blijft dit nog een tijdje zo!

Je studieplanning loopt in de soep

In mijn geval was het grootste wat plaats moest maken natuurlijk het semester dat ik in het buitenland had willen studeren. Hier heb ik om eerlijk te zijn nog geen moment om getreurd – en eigenlijk was dit al een beetje van de baan doordat ik één vak niet meer kon halen die ik straks dus nog opnieuw moet doen. Maar in andere gevallen zou het kunnen zijn dat je niet op stage kan, of dat je je studie even een jaartje op pauze moet zetten, of dat je zoveel hinder hebt van je zwangerschapskwaaltjes dat studeren er niet meer in zit… Vertraging is dan meestal het gevolg.In mijn geval gelukkig (nog) niet, maar ik ben wel heel hard aan het nadenken hoe ik het straks wil doen met een master…

Tot slot…

Het is inderdaad vervelend of jammer dat je als student toch minder rechten hebt dan wanneer je een baan hebt, maar in welk geval dan ook: een zwangerschap breekt altijd ergens je carrière. In dat opzicht probeer ik de voordelen van mijn situatie voor mezelf het meest naar voren te halen. Op dit moment ben ik erg flexibel, hoef ik maar een paar uurtjes per week ergens te zijn en hoef ik zeker niet terug te keren naar een baan waarbij ik veertig uur per week van huis zou zijn. Ik heb straks tot de zomer de tijd om mijn scriptie te schrijven (of eigenlijk tot 1 september) en daarmee heb ik een hele ruime tijdsplanning waarbij ik (in de meest positieve verwachting) ook heel goed vanuit huis kan werken. Ik zie er dan ook totaal niet tegenop om in combinatie met de zorg voor een pasgeboren kindje te gaan afstuderen.

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.