Twentymom.nl
Zwanger Zwangerschap

Zwanger: 19 en 20 weken

Wegens drukke weken op persoonlijk vlak heb ik 19 en 20 weken zwanger samengevoegd in één blogpost. Na het herstellen van alle ziektes en de antibiotica die er ook best wel inhakte moest er nog een berg werk ingehaald worden en moest ik ervoor kiezen om geen blogposts in te plannen. Inmiddels ben ik weer mooi op schema en heb ik de macht over mijn agenda weer terug.

19 weken zwanger

20 weken echo

Met 19+3 hebben we de 20-weken echo, om half 7 ‘s avonds, en ik kan niemand aanraden om zo’n spannende echo op het eind van de dag te plannen. Het resulteerde de hele dag in spanning en totaal geen concentratie. Wat nou als dit of dat, straks is er toch iets aan de hand. Met de geslachtsbepalende echo bleken er op het eerste oog geen zorgwekkende dingen te zijn en ik dacht dat dat me redelijk gerustgesteld had, maar alsnog heb ik me behoorlijk zenuwachtig gevoeld voor deze echo. Alles zag er prachtig uit, een mooi compleet kindje met tien vingertjes en tien teentjes, goed functionerende organen en geen open ruggetje of gehemelte. En het was nog steeds heel duidelijk een knul. 😉 Ook niet geheel onbelangrijk aangezien er alweer een klein beetje geshopt is.

Placenta in de weg!

Het allerlaatste waar ik me zorgen om maakte, of eigenlijk hetgeen waar ik echt totaal niet aan gedacht had te horen te kunnen krijgen, was dat de placenta in de weg ligt. Dit houdt in dat ik niet natuurlijk mag bevallen als de placenta niet met de groei van de baarmoeder nog omhoog trekt. Rond de 30 weken zwangerschap zal er daarom opnieuw een echo gemaakt worden om te kijken waar de placenta ligt en als hij is weggetrokken of dit met voldoende afstand is om alsnog een natuurlijke bevalling te mogen ondergaan. Dit moest ik wel even verwerken, want het allerliefste wil ik opnieuw thuis bevallen. Inmiddels maak ik me er even niet zo’n zorgen om. Ik heb er geen invloed op, ik kan niet wekelijks gaan laten checken wat de status is en ik probeer er vertrouwen in te houden dat 94% van de vrouwen wiens placenta tijdens de zwangerschap voor of te dicht tegen de uitgang aan lag alsnog een natuurlijk bevalling heeft kunnen ondergaan omdat er uiteindelijk voldoende afstand bleek te zijn.

Intake kraamzorg

De volgende zorg diende zich een paar dagen later aan toen ik de telefonische intake met het kraamzorgbureau had en ik besprak dat ik graag thuis wil bevallen, maar te horen kreeg dat het in onze huidige woning waarschijnlijk niet mag. De kraamzorg beslist echter niet, maar het is wel een puntje dat besproken zou moeten worden met de verloskundige. Met mijn eerste bevalling in het achterhoofd is er mogelijk niet voldoende tijd om naar het ziekenhuis te vertrekken en met die woorden liet ik me dan ook geruststellen door de verloskundige. “We gaan het overleggen.”
Waarom het niet mag? Wij wonen twee hoog, zonder lift. Wanneer de bevalling zou stagneren en er een ambulance aan te pas moet komen om alsnog naar het ziekenhuis te gaan zou het zo moeten zijn dat het ambulancepersoneel mij de woning uit moet kunnen krijgen zonder mij te hoeven tillen op een brancard. Maar wat ik mij dan afvraag is waarom men wel in een normaal woonhuis mag bevallen op een hogere verdieping, met minder brede trappengaten dan in ons trappenhuis en het in een degelijk en ruim appartement met ruime trapopgang – even overdrijven hoor – niet zou mogen. Of even terugdenkend aan onze vorige woning op de begane grond waarbij ik niet op een brancard vanuit de slaapkamer uit de woning gehaald kon worden en het helemaal geen probleem was om daar te willen bevallen. Anyway, wordt vervolgd.

Joolz

Ik heb het al op mijn facebookpagina gedeeld, maar ik werd deze week verblijd met een telefoontje van Joolz. Ik kreeg te horen dat we de nieuwste kinderwagen van Joolz gewonnen hebben met de Negenmaandenbeurs winactie en ik ben helemaal in de wolken van het idee dat we straks een prachtige nieuwe kinderwagen mogen uitkiezen. Hij is nog niet te koop en ik mag er ook nog niks over verklappen of publiceren, maar dat komt straks vast allemaal voorbij in blogposts!

20 weken zwanger

Lichamelijke klachten

Deze week was ik grotendeels alleen met Melle omdat Reinoud voor zijn werk een paar nachten weg was. Je krijgt toch wat meer voor je kiezen dan wanneer je alles samen doet, wat al snel resulteerde in wat lichamelijke klachten. Bekkenpijn, rugpijn en harde buiken waren na een paar dagen eerder regel dan uitzondering. Gelukkig is dit allemaal snel minder geworden nadat ik weer wat rust kon pakken. Dat is ook direct het grootste verschil wat ik ervaar deze zwangerschap, dat het met een peuter erbij soms even op je tanden bijten is als het niet anders kan en daardoor al snel over je grenzen heen gaat. Ik bedoel: “HUP OPSCHIETEN, ach, ik til je wel even twee trappen naar beneden!” of mogelijk nog erger: omhoog. Sta je weer als een vermoeide hond te hijgen onder of bovenaan de trap, je af te vragen waarom je dit een goed idee vond. Niet handig!

HALLO BROERTJE!

Er is niks leuker dan Melle ook te betrekken bij de zwangerschap en hem bewust te maken dat hij straks niet meer de enige is. Het is een uitdaging om hem met voldoende geduld zijn schoppende broertje te laten voelen, maar deze week lukt het voor het eerst. Hij legt twee handjes op mijn buik en kan precies aangeven wanneer hij een schopje krijgt en tegen welk handje hij het voelde. En zijn trotse gezichtje daarna: “Hallo broertje! Mijn broertje heeft tegen mijn handje geschopt!”

En nu zit de eerste helft van deze zwangerschap er alweer op!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.