Twentymom.nl
Zwanger Zwangerschap

Zwanger: 27 weken

Dat was het dan, het tweede trimester. Na het voorbijgaan van deze week zijn we alweer in het laatste trimester van de zwangerschap beland. Mag ik het nog één keer zeggen? Wat gaat het snel! Ik besef het volgens mij nog niet zo. Ik voel me wel onrustig en voor mijn rust zou alles liever gisteren dan vandaag al klaar zijn, maar verder moet ik mezelf er soms echt aan herinneren dat ik eigenlijk best wel al behoorlijk zwanger ben.

Weekendje Brugge

In het weekend sliepen we een nachtje in Brugge en hebben we overdag heerlijk genoten van het fantastische zomerweer. Ik wilde in de eerste instantie een beetje later dan eind april, omdat de kans op mooi weer dan wat groter zou zijn. Maar we hadden het niet beter kunnen treffen met het weer en fysiek was het voor mij ook het juiste moment om nog lekker door de stad te kunnen wandelen. Natuurlijk was het wel zwaar en had ik na een dag wandelen ook enorm veel behoefte om gewoon lekker op een stoel te zitten of in bed te liggen. En ik twijfelde of het een verstandig idee was om een toren met 366 treden te beklimmen, na een flinke wachtrij te moeten overleven in de brandende zon. Dat laatste hebben we dan ook maar niet gedaan.

Glucose tolerantietest

Voordat ik 28 weken zwanger zou zijn moest ik ook de glucose tolerantietest ondergaan. Er is bij mij geen vermoeden van zwangerschapsdiabetes, maar ik moet er volgens de protocollen wel op gecontroleerd worden doordat er diabetes voorkomt in mijn familie. Op dinsdagochtend meldde ik mij om kwart over 8 op de prikpoli van het ziekenhuis en werden er twee buisjes bloed afgetapt en werd mijn suikergehalte vooraf vastgesteld door middel van een vingerprikje (deze was 4.5). Daarna moest ik twee bekertjes van het suikerdrankje drinken (als ik er aan denk proef ik die ranzige smaak nog steeds in mijn mond) en werd ik in de kantine van het ziekenhuis geparkeerd. Inmiddels was ik al bijna 12 uur nuchter en werden er om mij heen heerlijke gebakjes, tosti’s en sterk ruikende koppen koffie genuttigd. En ik werd flink misselijk van het drankje, én ik kreeg honger van de kantinegeuren om mij heen. En ik mocht nog steeds niks eten. Wat een marteling. Na twee uur wordt er dan opnieuw bloed afgenomen om te kijken hoe het lichaam de suikeroplossing heeft verwerkt. Daarna mag je dan weer eten en naar huis. Ik ben nog een uur gebleven om bij te komen van de test want ik voelde me behoorlijk slapjes en misselijk en het duurde lang voordat ik nadat ik wat gegeten had er een beetje van was bijgekomen. En ik moest immers nog op de fiets naar huis. Ik vond het dit keer toch behoorlijk wat heftiger en vervelender dan bij m’n eerste zwangerschap.

Controle VK

Twee dagen later zat ik weer bij de verloskundige en was de uitslag van de test al binnen. Zowel nuchter als na het drankje was mijn suiker 4.5 en is er absoluut geen vermoeden van zwangerschapsdiabetes. Dat is hartstikke fijn nieuws! Ook mijn bloeddruk en ijzer was keurig (7.8, deze waarde mag in dit termijn zakken richting de 6.8 voordat er sprake is van bloedarmoede dus ik zit er flink boven) en de baby liet een mooi actief hartje horen. Hij was inderdaad wakker. Daarna werd mijn baarmoeder weer gemeten. Ondanks dat deze keurig gegroeid was ten opzichte van twee weken geleden is het qua grootte net op de ondergrens gemeten. Daarom wilde de verloskundige toch graag een groeiecho laten maken. Tijdens die echo wordt ook meteen gekeken waar de placenta ligt ten opzichte van de uitgang en of die al voldoende omhoog is gegroeid voor groen licht om gewoon te mogen bevallen. Het wordt dus weer even een spannende week, want deze echo vindt deze week plaats, tegelijk met de 3D/4D echo die we mogen laten maken.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.