Twentymom.nl
Zwanger Zwangerschap

Zwanger: 28 weken

De 29e week van mijn zwangerschap was er niet per se een om over naar huis te schrijven. Gelukkig waren er ook zeker wat hoogtepunten, zoals een prachtige echo en goed nieuws over de placenta.

ZWAAR & Pijn

Tot de laatste dag van mijn zwangerschap van Melle heb ik gestudeerd, verslagen en papers getikt. Sterker nog, toen ik 28 weken zwanger was van Melle zijn we verhuisd en vond ik het irritant dat ik niks kon (mocht) doen. En nu? Als ik op een werkdag vanaf half 9 aan tafel zit te typen dan heb ik om kwart voor 9 al pijn bovenin mijn buik en weet ik geen fijne houding te vinden. Ik kon het de afgelopen weken ook al aan mijn buik zien, maar de baby ligt voor mijn gevoel echt vrij hoog en mijn baarmoeder is mooi omhoog aan het komen. Het enige waardoor de pijn weggaat is door plat te gaan liggen, maar dat gaat natuurlijk niet met de hele papierwinkel aan verslagen, aantekeningen en lijstjes om me heen. Dat wordt dus nog wat de komende weken. Ik begin aan de bewegingen van de baby ook steeds meer te merken dat hij steeds minder ruimte krijgt in mijn buik. Hij kan nog alle kanten op want hij zwemt gedurende de dag van links naar rechts en boven en onder. Maar het verschil is dat het nu ook af en toe pijn doet als hij weer zo’n draaimanoeuvre maakt. Ik voel het dan overal schrapen, trekken, duwen en dan ineens FLOEP BEUK BAM SCHOP ligt hij weer andersom. Of het gevoel wanneer meneer overdwars ligt en zich met z’n benen in mijn ene zij afzet, en met z’n hoofd tegen mijn andere zij beukt. Au!
Het is nog steeds ontzettend gek om te beseffen dat er al een kind van ruim een kilo in mijn buik zit, ondanks dat ik van de eerste ervaring weet wat er na 9 maanden uit komt. En dat al die ongemakken en pijntjes echt niet veroorzaakt worden door een boontje van een paar centimeter groot. Het wordt nou eenmaal zwaarder, een zwangerschap is roofbouw op je lichaam en doordat mijn lijf ook geen tabula rasa meer is en bij het minste beetje zwangerschaphormonen weet waar het aan toe is, is het zo’n tweede keer gewoon allemaal wat zwaarder. En dat mag ik echt nog wel wat meer tot me door laten dringen.

Plop, plop, plop

Ik twijfelde al even of ik het voelde, omdat de baby zelf ook zo ontzettend actief is en ik voor mijn gevoel de minste bewegingen van hem al voel, maar deze week werd het me ineens echt heel duidelijk dat de baby aan het hikken is (28+3). Voor wie benieuwd is hoe dat voelt, het is een ritmisch tikken van de baby dat een tijdje aanhoudt. Totdat de hik weer over is natuurlijk. Ik moet zeggen dat dat zachte ritmische geplop van het schokkende lijfje echt even een verademing is als afwisseling van de rake scherpe trappen en bewegingen van de baby.

3D/4D Echo

We hadden deze week ook onze 3D/4D echo gepland. Ik moet eerlijk toegeven dat we deze echo cadeau kregen doordat we het interne kraambureau hebben gekozen en dat we dit anders waarschijnlijk niet hadden laten doen. Maar dat ik achteraf toch stiekem wel heel erg blij ben met het voorproefje van ons knappe tweede jongetje. Het driftig trappende jongetje heeft een gezichtje en dat maakt het toch ineens wel heel tastbaar. Tijdens de echo lag hij wel in stuit, met zijn handjes en navelstreng bij zijn gezichtje en daarom mogen we over twee weken nog een keer terugkomen om te kijken of hij zichzelf dan iets meer wil blootgeven. Maar ik ben nu al zo blij met die paar plaatjes die wel hartstikke mooi gelukt zijn en dat ik gewoon al naar het gezichtje van mijn ongeboren zoon kan kijken! Is het al juli?

Groeiecho + ligging placenta

Tegelijk met de 3D/4D echo werd ook de groeiecho gedaan en ook kon er meteen gecheckt worden of de placenta al voldoende omhoog gekomen was met de groei van mijn baarmoeder. Gelukkig zijn alle zorgen als sneeuw voor de zon verdwenen. Ons jongetje is mooi gemiddeld en bovendien ligt de placenta al ver genoeg van de uitgang vandaan om vaginaal te mogen bevallen. Wat een opluchting!

Kraampakket

Zo’n tweede zwangerschap die doe je er even bij. Je leven gaat door, de zorg voor de eerste gaat door, de weken vliegen voorbij en voor je het weet ben je in je derde trimester. En kom je er achter dat het op zich wel verstandig zou zijn om nog even een kraampakket aan te vragen, want die komt niet vanzelf. “We streven ernaar om het pakket af te leveren uiterlijk 90 dagen voor de uitgerekende datum.” Ja, oeps. Dat is al geweest.

Klusserdeklus

Steeds meer dingen van het lijstje worden afgestreept. Soms is er eerst een hormonale bui voor nodig voordat er actie komt en soms ook niet. Deze week hingen we plankjes op, zowel boven de commode als in de woonkamer (waar ik al sinds we hier zijn komen wonen over twijfelde, maar nu met nesteldrang eindelijk de knoop over heb doorgehakt). In de slaapkamer van Melle, waar op den duur de baby ook zal komen te slapen, moet nog een hoekje uitgeruimd en ingericht worden voor het ledikant. Daarvoor ben ik nog inspiratie aan het opdoen en bovendien vind ik het ook lastig om nou een keuze te maken wat het moet worden. Maar ik wil dat hoekje ook leuk ingericht hebben, zoals Melle ook zijn kant van de kamer leuk ingericht heeft. Daar gaan we dus nog even op broeden de komende week!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.